O Fondaciji

O Fondaciji

Fondacija "Hadži Nadžija Karabegović Agušević"

 

hadzinadzijaHadži Nadžija Karabegović Agušević rođena je 1925. godine u Novom Pazaru, u begovskoj patrijarhlnoj porodici Karabegovića za koju se zna da je osnivač Parica, prve mahale u Novom Pazaru. U devetoj godini ostala je bez oba roditelja i vrlo rano osetila šta znači život bez ljubavi i roditeljske pažnje.

Udala se mlada, sa 16 godina, u porodicu Agušević, i sa Parica nastavila život u takozvanom Aguševskom sokaku, delu grada u kome se na najkonkretniji način odslikavala multinacionalna i multireligijska stvarnost Novog Pazara.

Suočena sa bogatstvom različitosti bošnjačkog, srpskog i jevrejskog komšiluk, ona je svoj odnos prema drugima bazirala na vrednostima ljudske dobrote a nikako na verskim ili nacionalnim razlikama i podelama.

Rano je ostala udovica i mudrim savetima i blagim prekorima na valjan put je izvela petoricu svojih sinova. U isto vreme je nesebično pomagala siromašnima, onima koji su ostali uskraćeni za ljubav najbližih i čiji je život skopčan sa velikim ljudskim borbama sa različitim bolestima.

Mislila je najpre na one kojima je najteže, koje je bolest prikovala za postelju. U njenom srcu su posebno bili pacijenti u specijalnoj bolnici Novopazarska banja koji su redovno bivali obradovani pažnjom i poklonima.

Nikada nije zaboravljala mlade, naročito one koji su bili spremni da se obrazuju, za njih je obezbeđivala, već prema potrebi i mogućnosti, jednokratnu ili kontinuiranu pomoć i podršku.

U situacijam kad je bila potrebna urgentna podrška, hadži Nadžija je organizovala i finansirala nužne građevinske radove (opremanje kupatila, renoviranje stambenog prostora i sl.) ili izgradnju celih stambenih objekata za hendikepirane i siromašne.

Redovno je davala svoj doprinos i u izgradnji i opremanju verskih objekata.

Pomoći onima kojima je pomoć potrebana, za Hadži Nadžiju Karabegović Agušević je bila dužnost i obaveza. To je prenela i na sve svoje sinove, a Ruždiju Aguševića je i amanetom obavezala da nastavi njenu misiju dobročinstva.

 

Fond Hadži Nadžija Karabegović Agušević - HNKA
ul. Doktora Tirše br. 16, 36300 Novi Pazar, Serbia
tel: +381 20 411 109
mob: +381 63 622 204
tel/fax: +381 20 411 068
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
web site: www.fond-hadzinadzija.org

Žiro računi za uplatu donacija

HUMANITARNI FOND

HADŽINADŽIJA KARABEGOVIĆ AGUŠEVIĆ

FINDOMESTIC BANKA, Srbija, Novi Pazar

240-0124392701800-76

 

HUMANITARNI FOND

HADŽINADŽIJA KARABEGOVIĆ AGUŠEVIĆ

RAČUN ZA INOSTRANSTVO

RAIFFEISEN BANKA AD, Beograd, RS

SWIFT: RZBSRSBG

IBAN: RS35265100000002073620